Unsko-sanske šume dobivaju FSC certifikat

Bez autora
Feb 08 2011

Eksperti certifikacijske kuće SGS Slovakia bit će od danas pa do 11. februara gosti Šumsko-privrednog društva (ŠPD) Unsko-sanske šume, najvećeg privrednog subjekta u Krajini, sa 600 zaposlenih, kako bi okončali procjenu certificiranja gospodarenjem šumskim resursima ove kompanije po FSC modelu. ŠPD Unsko-sanske šume prije nekoliko godina opredijelio se za dobivanje prestižnog FSC certifikata za svoje gospodarsko područje. Za sada su FSC certifikat dobili za šumsko-privredno područje Ključko, a u međuvemenu su realizirane brojne aktivnosti za dobivanje certifikata za kompletno područje. Stručnjaci SGS-a Slovakia sugerirali su menadžmentu Unsko-sanskih šuma da posebnu pažnju posveti zaštiti na radu, izdvajanju reprezentativnih površina i problemu odlaganja smeća u šumama.

Unsko-sanske šume dobivaju FSC certifikatEksperti certifikacijske kuće SGS Slovakia bit će, kako je najavljeno, od danas pa do 11. februara gosti Šumsko-privrednog društva (ŠPD) Unsko-sanske šume, najvećeg privrednog subjekta u Krajini, sa 600 zaposlenih, kako bi okončali procjenu certificiranja gospodarenjem šumskim resursima ove kompanije po FSC modelu.

Cijelo područje

- ŠPD Unsko-sanske šume prije nekoliko godina opredijelio se za dobivanje prestižnog FSC certifikata za svoje gospodarsko područje. Za sada smo FSC certifikat dobili za šumsko-privredno područje Ključko, a u međuvemenu su realizirane brojne aktivnosti za dobivanje certifikata za kompletno područje - kaže mr. Dževad Muslimović, direktor kompanije koja jedina od devet šumsko-privrednih društava u FBiH posjeduje FSC certifikat.

Stručnjaci SGS-a Slovakia sugerirali su menadžmentu Unsko-sanskih šuma da posebnu pažnju posveti zaštiti na radu, izdvajanju reprezentativnih površina i problemu odlaganja smeća u šumama.

- Dobivanje FSC certifikata znači svrstavanje ŠPD-a Unsko-sanske šume u red naprednih evropskih i svjetskih kompanija u oblasti šumarstva. Ovo je izuzetno važno, jer sa FSC certifikatom dobivamo priliku za nesmetan plasman naših proizvoda na strana tržišta - ističe Muslimović.

Na prošlogodišnjoj FSC konferenciji u zajedničkoj organizaciji konzorcija FIRMA i Privredne komore FBiH istaknut je nezadovoljavajući broj certifikata i uopće nivoa certificiranosti šuma i drvoprerađivačkih firmi po FSC shemi u FBiH.

Tada je konstatirano da neposjedovanje FSC certifikata ozbiljno prijeti da izazove pad izvoza drvnih proizvoda u EU. Uz to, i ekonomska održivost šuma u Federaciji ugrožena je iz istog razloga. Osim smanjenja broja narudžbi od kupaca iz EU, najavljeno je i moguće raskidanje profitabilnih izvoznih ugovora za ona preduzeća koja nemaju FSC certifikat.

Propisi EU

- Upravo iz ovih razloga mi smo prvi u FBiH krenuli u FSC certificiranje, jer to u konačnici  važi za sve države članice EU - kaže Muslimović.

On napominje da evropska legislativa ide i dalje u pravno uređivanje oblasti tržišta drveta i proizvoda od drveta na osnovu akcionog plana EU iz 2003. godine.

Jedini ispravan put

Evropska komisija sačinila je 2008. godine prijedlog uredbe o obavezama subjekata u oblasti tržišta drveta i proizvoda od drveta, koja je 2009. prošla prvo čitanje Evropskog parlamenta i njeno stupanje na snagu očekuje se ove godine. Uredba kao pravni akt odmah je primjenjiva na članice EU.

- Za svako drvo i svaki proizvod od drveta koji se želi plasirati na tržište EU treba se imati potvrda da je legalno posječeno - ističe Muslimović i dodaje da će implementacija evropskog zakonodavstva o šumama svakako u potpunosti zahvatiti i bh. šumske resurse, jer drugog puta na evropsko tržište za bh. proizvođače i izvoznike nema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik